Masif Parke, atalarımızın yer döşemesi olarak kullandığı tahtaların şekillendirilmesi sonucu kullanımı yaygınlaşan geleneksel parkedir. Uygun kalitedeki iyi kurutulmuş ahşabın 15-20 mm gibi kalınlıklarda ince tabakalar ve şeritler halinde çeşitli ebatlarda kesilmesi ile yapılır. Geleneksel parkelerin yapımında, dayanıklılık açısından meşe, gürgen, dişbudak, gül ağacı gibi sert ağaçlar kullanılır. Uygulamada, masif parke parçaları tutkal ile zemine yapıştırılır, tutkal ve zımpara talaşı karışımı ile ek yerleri ve boşluklar doldurulur,kalından inceye numaralardaki zımparalar ile yüzeyi tesviye edilir ve cilalanarak kullanıma hazır hale getirilir.
Masif parke, uygulamada nitelikli işgücü gerektirir ve diğer parke türlerine göre pahalıdır.
Masif parke ahşabın kimyasal yapısına herhangi bir müdahalede bulunulmadan doğal yapısı korunan ahşap yer kaplama malzemesidir. Çeşitli ebatlarda üretilebilen masif parkenin yüzeyleri düzgün, yan ve uç taraflarında ise birbirleri ile birleşmeyi sağlayan zıvanalar bulunmaktadır. Kalınlıkları 15 mm ile 30 mm arasında değişebilir. Masif parke defalarca sistre edilebilir ve sistre sonucu yeniden cilalandığı için ilk günkü görüntüsünü korur.
Geleneksel masif parkenin özellikleri ise:
– Doğal bir malzemedir,
– Doğal oluşu nedeniyle sağlıklıdır,
– Kullanıldığı mekana değişik estetik görüntüler kazandırır,
– Doğallığı sıcaklığınıda beraberinde getirir,
– Uzun Ömürlüdür
– Ses ve ısı izolasyonu mükemmeldir
– Doğadan gelen doğa dostu bir malzemedir.
Doğal hali ile tahta insanlığın var oluşundan beri kullanılan vazgeçilmez bir malzemedir.
Masif Parkenin Bakımı ve Kullanımı
– Masif parkenin nemli bir bezle temizliğini yapmak dışında başkaca bir bakıma ihtiyacı yoktur.
– Masif parkenin görüntüsünü bir yer mobilyasına dönüştürmek için cila yapılması önerilir. Cila parkeyi dış etkilere karşı koruyucu bir malzemedir.
– Parke yapılan mekanın kullanım amacına göre cila seçilmelidir. Evlerde normal sertlik, kalabalık alanlarda ise sert trafik cilaları seçilmelidir.
– Ülkemizde çok yaygın olmayan cila türleri ise “Hard Wax” denilen mum türevli cila ile “bitkisel yağ”lardır. Bu ürünlerin çizilme dirençleri çok düşük olmasına rağmen ahşapta doğal görünümü korumaları tercih edilme nedenleridir.
– Sert cisimleri taşırken ve yerleştirirken cilanın çizilmemesi ve bozulmaması için cisimlerin çekilme yerine kaldırılması veya tabanlık kullanılması önerilir..
– İyi bir sistre ve cila tabanı mobilyaya dönüştürür. Genel olarak açık renk parkelerde parlak cila, koyu renk parkelerde mat cila kullanımı önerilir. Böylece ağacın doğal dokusunun en ince damarına kadar görülmesi sağlanır.
– Cilası aşınmış ve yıpranmış parkeler defalarca sistrelenerek ilk günkü görünümüne kavuşturulur.
– Sistre parke yüzeyinin gelişmiş makinelerle zımparalanarak temizlenme işlemidir. Ancak, bu işlem uzman bir kişi tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde yüzeyde meyiller ve çizgiler meydana gelebilir. Bu da cilanın başarısına gölge düşürür.